Bedevaartsooord Mekka

Bedevaartsooord Mekka

Een zeer bijzondere stad op het gebied van geloof is toch wel Mekka. Vele mensen zullen vaker van de plaats hebben gehoord omdat deze regelmatig in spreekwoorden wordt gebruikt. Het is tevens het meest en best bezochte bedevaartsoord ter wereld. Maar wat is de reden voor gelovigen, Moslims in het bijzonder, om naar Mekka af te reizen en waarom gebeurd dit juist op een bepaald moment zo massaal? Er gaat hier een antwoord op gezocht worden.

Je hebt vast de beelden wel eens gezien van miljoenen mensen die allemaal tegelijkertijd Mekka bezoeken. Dit gebeurd rond een bepaalde periode en het is er dan zo druk dat dit soms zelfs gevaarlijke situaties voor de bezoekers op kan leveren. Niet zelden raken mensen in de verdrukking of vallen er zelfs slachtoffers. Dus waarom willen mensen op dit moment zo graag zo dicht bij deze plaats komen en wat is het doel hiervan?

Wat is De Hadj?

Wanneer we spreken over de Hadj is dit de jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka, de heilige stad van de Islam. Dit jaar vond deze plaats rond het midden en einde van augustus maar aan de hand van de kalender kan dit verschillen. Het echte tijdstip wordt namelijk bepaald aan de hand van de Moslim kalender. Officieel moet iedere moslim die daartoe in staat is en aantoonbaar de juiste middelen heeft om dit te doen de Hadj eenmaal volbrengen vanaf het moment dat deze volwassen is. Dit zal echter wel een zorgvuldige planning vergen aangezien het en ontzettend druk is.

Vandaag de dag is het wel normaler dat de tocht op een andere manier wordt volbracht. Zo worden de meeste mannen gevlogen naar Mekka waar eigenlijk de toch al op het vliegveld begint. Er zijn bepaalde kledingvoorschriften voor als men op pad gaat. De route is daarbij ook al uitgestippeld en voert langs een aantal heilige plaatsen en de Grote Moskee. Deze zijn zo bepaald omdat ze allemaal een bijzondere gebeurtenis vertegenwoordigen in de historie van de Islam. De toch wordt uiteindelijk over meerdere dagen verspreid met aan het einde een feest wat overal gevierd wordt onder Moslims. De tocht trekt jaarlijks ongelofelijk veel mensen uit alle uithoeken van de wereld die deze graag eens willen volbrengen.

Richting het einde van het bezoek gebeurd er nog iets bijzonders. Er wordt een groeve bezocht waar iedere pelgrim een bepaald aantal stenen moet verzamelen voordat de toch verder voortgezet kan worden. Als dit eenmal is gelukt staat niets het meer in de weg om de toch succesvol af te gaan ronden. Vervolgens is het Offerfeest aan het einde van de rit, wat tevens officieel een feestdag is voor het Moslim geloof. Het hele spektakel is, zeker voor een Moslim zelf, extreem bijzonder om mee te maken.

startit