Dresscode voor in de kerk

Dresscode voor in de kerk

Ga je binnenkort naar een doop, bruiloft, begrafenis of andere kerkelijke plechtigheid? Het kan dan even twijfelen zijn welke kleren daarvoor geschikt zijn. Wat is netjes en gepast, en toch modern genoeg voor zo’n moment? Moet je in een driedelig pak of lange, hooggesloten jurk komen, of zijn mooie blazers en een fatsoenlijke broek en rok ook voldoende?

Het is niet zo vreemd dat je als agnostische of seculiere kerkbezoeker met dit soort vragen zit, en maak je geen zorgen: netjes gekleed naar de kerk gaan is echt niet zo moeilijk. Dit is de dresscode die in de 21e eeuw geschikt is om naar een christelijke kerk te dragen.

Laat je hoofddeksel thuis

Terwijl het in sommige andere godsdiensten de bedoeling is om je hoofd te bedekken (denk aan het joodse keppeltje) geldt dat niet in een kerk. Het is daar juist een teken om, in ieder geval als man, het hoofd onbedekt te laten als teken van nederigheid tot God. Nette broeken en blazers zijn prima geschikt om het lichaam te bedekken, maar het hoofd moet bloot blijven. Voor vrouwen geldt dat hoofddoeken in de kerk toegestaan zijn, maar in de praktijk weinig meer gedragen worden.

Bedek het lichaam

Al vindt de bruiloft in hartje zomer plaats, toch is het zaak om het lichaam zo veel mogelijk te bedekken in het heiligdom. Het tonen van blote lichaamsdelen leidt af van de devotie tot God en verwijst naar het zondige, dagelijkse en wereldse leven. Draag dus als man bij voorkeur een overhemd met lange mouwen of blazers als het kouder is, en een lange broek. Dames kunnen ook een nette lange broek of rok tot aan de grond dragen. Een blouse met lange mouwen, natuurlijk zonder diep decolleté, is verder een goede aanbeveling. Blote buiken en ruggen zijn not done.

Draag nette, egale kleren

In de kerk gaat het om de relatie tussen mens en God, om de overpeinzing over goed en kwaad, en over in het reine komen met zichzelf. Een kerkdienst is dus een behoorlijk introspectieve en filosofische onderneming, en dat vereist denkkracht en een rustige omgeving. Daarom is het voor kerkgangers gewenst om sobere, eenkleurige, zelfs donkere kleding te dragen. Blazers, truien en T-shirts met felle kleuren of wilde opdrukken en motieven helpen niet om de andere aanwezigen de bezinning te gunnen waarnaar ze op zoek zijn, en zouden thuisgelaten moeten worden.

Doe sieraden en lichaamsversieringen uit

Ook voor kettingen, ringen en medaillons geldt dat ze afleiden van de kern van de aanbidding, viering of herdenking. Probeer dus zo min mogelijk glanzend edelmetaal en parels de kerk binnen te brengen: voor God is namelijk iedereen, of hij of zij nou arm of rijk is, gelijk. Een dunne, subtiele ketting met christelijke motieven of kleine oorbellen zijn niet zo’n probleem. Als iemand opvallende piercings heeft, kan hij die indien mogelijk het beste uitdoen voor de dienst. En opvallende tattoos op de hals of de nek kunnen bedekt worden met een overhemd met hoog boord of met blazers.

startit