Een bezoek aan Lourdes

Een bezoek aan Lourdes

Iedereen heeft vast wel eens van Lourdes gehoord. Het bedevaartsoord in Zuid-West Frankrijk trekt miljoenen van over de hele wereld deze kant uit. Maar waarom komen al deze mensen toch naar Lourdes en wat hopen ze er allemaal te vinden? Voor een niet gelovig persoon is dit een goede vraag. Daarom is het erg leuk om erachter te komen wat er eigenlijk in Lourdes gebeurde en wat de plaats precies bijzonder maakt.

Het gebeurde eigenlijk allemaalin het jaar 1858 zoals de legende dit verteld. Toen was het namelijk dat de Heilige Maagd Maria hier verscheen. Sindsdien is niets meer hetzelfde geweest in dit Franse plaatsje. De verschijning vond plaats bij een grot waar nu nog steefs water aan staat wat als heilig wordt gezien. Overal in Lourdes is het heilige water dan ook te krijgen en vele mensen geloven dat dit helende krachten bezit. Daarom zijn er eindeloos veel zieke en zwakke mensen die het bedevaartsoord met een bezoek vereren in de hoop dat het hun hierna beter af zal gaan.

Door allerlei organisaties worden er daarom reizen naar Lourdes georganiseerd die veelvuldig aftrek vinden. Vanwege het feit dat vele mensen hier naartoe gaan omdat ze ziek zijn of er iets anders aan de hand is zijn het vaak mensen op leeftijd die Lourdes bezoeken, dit vraagt daarom soms om de nodige assistentie. Het is daarom altijd een komen en gaan in Lourdes van reisorganisaties die hier op allerlei manieren trips naartoe organiseren met alle toeters en bellen erbij die iemand maar wel of niet wilt.

Voor de mensen uit Lourdes zelf is een ding zeker. Sinds de gebeurtenis in de negentiende eeuw is niets meer wat het lijkt. Nog steeds heeft het de grote van een normaal Frans dorpje maar het wordt continue overspoelt door toeristen. Dit zijn er letterlijk miljoenen per jaar. Ondanks dat dit voor de bewoners zelf niet altijd fijn is levert het natuurlijk gelijk wel een aantal mogelijkheden op. Zo kan er veel geld worden verdiend aan alle bezoekers die er komen. Ondanks de drukte die het oplevert heeft het dus wel degelijk voordelen. We kunnen gerust stellen dat het massale bezoeken van Lourdes voorlopig nog wel een aanta generaties door zal gaan en misschien nog wel veel en veel langer.

startit