Op bezoek bij Hindoestaanse mensen
Wanneer je voor het eerst op bezoek gaat bij Hindoestaanse mensen, is het fijn om te weten wat de verschillen zijn tussen hun gebruiken en de westerse tradities.
Trek je schoenen uit
Het eerste dat je uit jezelf kunt doen om een goede eerste indruk te maken op je gastheer of gastvrouw, is het uittrekken van je schoenen.
In de Mandir, een Hindoestaanse tempel, is het gebruikelijk de schoenen uit te trekken.
Schoenen worden allereerst gezien als onrein omdat je er overal mee rondloopt en je ze niet overal en altijd kunt schoonmaken.
Daarnaast worden schoenen vaak van leer gemaakt. Het Hindoestaanse geloof is tegen geweld en tegen het doden van dieren. Dit is zelfs een van de grondbeginselen van het Hindoeïsme.
De meeste Hindoestanen zetten deze traditie dan ook voort in hun eigen huis. Het huis kan namelijk gezien worden als een soort Mandir. Om dezelfde redenen als in de tempels, worden ook hier de schoenen uitgedaan.
Begroeten
Begroet altijd eerst de ouderen, maar doe dit absoluut niet bij naam. Enkel een ‘dag mevrouw” of ‘dag meneer’ is al voldoende. Het zeggen van ‘oom’ of ‘tante’ tegen de ouders van het gezin waar je op bezoek gaat is ook een goede optie. Dit doen Hindoestaanse jongeren eigenlijk ook altijd.
Eten en drinken
Het is gebruikelijk voor een gastheer of gastvrouw om de visite wat te drinken of eten aan te bieden. Weiger dit niet, want dat wordt als zeer onbeleefd gezien. De kans is heel groot dat er ook op je gerekend wordt tijdens het avondeten. Dus het is slim om met een lege maag op bezoek te gaan.
Swastika
Schrik niet wanneer je in of rond het huis van een Hindoestaanse familie een “hakenkruis” tegen komt. De meeste mensen denken bij het zien van het symbool jammer genoeg direct aan de Tweede Wereldoorlog.
De swastika is echter een eeuwenoud en wereldwijd symbool met een diepe, positieve en spirituele boodschap. Namelijk die van voorspoed en geluk. In India is de swastika dan ook een veel voorkomend symbool in het dagelijkse straatbeeld. Je vindt het op vrachtwagens, tempels en bij voordeuren op huizen.
Huisaltaar
Heel veel Hindoestanen hebben in huis een speciaal huisaltaartje gemaakt. Soms is dit een bepaalde plek in huis en soms zelfs een aparte kamer. Op deze plek kunnen de gezinsleden hun goden aanbidden wanneer ze niet naar de Mandir gaan.
Op het altaar staan meestal een of meerdere foto’s, afbeeldingen of beeldjes van de favoriete goden of godinnen. Ook liggen er vaak bloemen en fruit bij als offer, en wordt er een olielampje of geurige wierook aangestoken. Dit ritueel wordt een Puja genoemd.
Tulsi
Tulsi wordt als een heilige plant gezien, welke is verbonden met de God Vishnoe. Tulsi is heilig omdat de plant helpt bij het behouden en versterken van de gezondheid.
Tusli staat in de westerse wereld beter bekend als basilicum. Het woord ‘basil’ betekend dan ook koninklijk. De meeste Hindoes hebben een Tulsistruik in huis staan, zodat deze hen en hun familieleden geluk te brengen. Ze besteden erg veel aandacht aan de zorg voor de plant.